2012.04.29.

2012.05.08. 05:36

Szóval Goa a portugál hely. Ide érkezett meg Vasco Da Gamma Afrikát délrõl megkerülve. Így tele van portugál cuccal a környék. A reggeli úszkálás után – miközben a nyakamat meg is húztam ez egyik hullámban, ami késõbb templomnézegetésnél nem volt kellemes - meg is néztünk párat. A Basilica Bom Jesus pl.: egy bazilika. Benne pedig Fransisco Xavier relikviája. Teste, konzerválva. Bár, ebbõl sok nem látszik, mert öt méterrel a padló felett van egy emelvényen, ahova nem lehet feljutni, így csak gondolni lehet, hogy ott van. A bazilikát egyébként Panajitól, az állam fõvárosától nem messze, Old Goa-ban kell keresni. Itt azért még tudtak templomokat építeni, sokkal szebbek, legalábbis európai szemmel nézve, mint a többi, Goában található – nyilván, mert a portugálok húzták fel ezeket. 
Viszont volt egy történeti múzeum, ahol legalább megtudtam, hogy volt egy csomó portugál helyi kormányzó, és, hogy tovább voltak itt, mint a britek. Egyrészt hosszabb ideig, másrészt késõbb is léptek le. 1505-tõl 1961-ig volt itt valaki Portugáliából. 
Volt egy hely, ahol szentek faszobrai voltak kiállítva, alá pedig pár mondat az illetõrõl. Na, több érdekesség is volt ott. Egyrészt egy csomó tényleg hasznos infó, ki õ, mit és miért csinált. És. Hogy mikor van koplalás érte, a tiszteletére. Lehet, hogy van ilyen a keresztény vallásokban, simán lehet, de én most hallok errõl elõször. A hinduban tudom, hogy van ilyen, kollégák tartják is. Ha nincs ilyen a keresztényeknél, akkor ez megint egy dolog, amit a keveredés hozott. 
A másik. Azt mondja a felirat: „St. Martin of Tours. Born in Pannonia, Hungary...” Na, mondom mi a fene, nem is tudtam. És tényleg nem tudtam. De aztán a felirat folytatja: „…in the IV. century”. Hát, mindegy, nem nagy baki, csak 600-700 évvel késõbb kezdõdött egy Hungary itt. 
Megnéztünk még pár festményt és pár templomot, aztán a fõvárosban foglaltunk egy szállást az éjre. Azt hittem Panaji egy borzasztó hely, ezzel szemben egy nagyon szép kis mediterrán hangulatú város, színes kis házakkal. Kicsit szerintem szentendrei honvágyam is lett tõle. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://markinpune.blog.hu/api/trackback/id/tr14487660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása